NPO Radio 2 Top 2000

White Rabbit: het atypsiche LSD-sprookje van Jefferson Airplane

foto: YouTube
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. White Rabbit: het atypsiche LSD-sprookje van Jefferson Airplane

In 1967, te midden van de Summer Of Love, brengt Jefferson Airplane White Rabbit uit: een psychedelische trip door Alice's Wonderland én Grace Slicks brein.

Zangeres Grace Slick zingt in The Great Society als voormalig Jefferson Airplane-zangeres Signe Anderson aangeeft de band te verlaten. Slick maakt de overstap naar Jefferson Airplane, en niet veel later brengt de band Surrealistic Pillow uit: het album waarmee ze twee jaar na het ontstaan van de band officieel doorbreken. Op dit album staan onder andere Somebody To Love en White Rabbit. Dit laatste nummer schrijft Slick oorspronkelijk voor haar oude band, maar beleeft groot commercieel succes met Jefferson Airplane.

Go ask Alice...

De visioenen uit een LSD-trip van Slick sijpelen door in het nummer. Ze put bij het schrijven daarnaast inspiratie uit Alice In Wonderland, omdat Alice niet de typische sprookjesprinses is. “In alle sprookjes die voorgelezen worden aan meisjes, zit een droomprins die de prinses komt redden. Maar niet in Alice’s Adventures In Wonderland. Alice was alleen, op een gekke plek, maar ze bleef gaan en volgde haar nieuwsgierigheid – dat is de ‘White Rabbit’”, vertelt ze aan The Guardian.

Psychedelica

In 1967 heeft de Summer of Love San Francisco in z’n macht. Psychedelische drugs, seksuele vrijheid, spirituele ontdekkingen en protesten tegen de Vietnamoorlog waren de orde van de dag voor veel tieners in de Californische stad. “De jaren 60 waren net als Wonderland voor mij. Net als Alice ontmoette ik allemaal vreemde karakters, maar ik voelde me er comfortabel bij”, vertelt Slick aan The Guardian. Drugs speelden een grote rol in de muziekscene van San Francisco. “Psychedelische drugs lieten je alternatieve realiteiten zien. Je stelt je open naar dingen die ongewoon en anders zijn, en als je je realiseert dat er andere manieren zijn om naar dingen te kijken, accepteer je meer dingen om je heen”, vervolgt Slick.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Opium op een psychedelische paddenstoel

Hoewel het nummer enorm aanslaat bij jong Amerika, is het nummer volgens Slick meer gericht op hun ouders. “Ze lezen ons allemaal verhalen voor waar je iets chemisch inneemt en een fantastisch avontuur beleeft. Alice In Wonderland is overduidelijk: ze is letterlijk ‘high’, te groot voor de ruimte, terwijl een rups op een psychedelische paddenstoel opium zit te roken”, vertelt ze aan Q. Peter Pan? Sprenkel wat witte poeder-cocaïne op je hoofd en je kan vliegen.” Maar die boodschap is volgens Slick nooit echt aangekomen. “Tot op de dag van vandaag denk ik dat de meeste mensen zich niet realiseren dat het nummer gericht was op ouders die drinken, en hun kinderen vertellen geen drugs te doen.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geen rock-'n-roll

57 jaar later is het nummer nog altijd relevant. Talloze films, series en games gebruiken het nummer om een bepaalde sfeer neer te zetten. Waar het in een serie als The Sopranos een overduidelijke verslaving weergeeft, benadrukt het in een film als The Game de staat van waanzin waarin de hoofdpersoon verkeert. In Fear And Loathing In Las Vegas benadrukt het juist drugsgebruik. Bassist Jack Casady vertelt aan The Guardian over het gebruik van het nummer: "Het is altijd een compliment om te zien hoe vaak het nummer gebruikt is in films. Je hoort White Rabbit en je wordt meteen in haar wereld gezogen – alsof je Alice bent die door de spiegel valt.” Slick snapte destijds niet dat het nummer zo in trek was, gezien het genre. "Waarom het zo populair is verbaast me, want het is geen rock-'n-roll. Het is een Spaanse mars. De muziek is raar. De songtekst parafraseert Alice In Wonderland. En ik ben ook met Bolero aan de haal gegaan", vertelt ze aan Forbes.

Jefferson Airplane in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2023 staat de band uit San Francisco 2 keer in de lijst der lijsten. Met Somebody To Love staan ze op 1819. White Rabbit is hun hoogste notering op plek 245. Wil je meer weten over de statistieken rondom de NPO Radio 2 Top 2000? Check ze hier!

Ster advertentie
Ster advertentie